Unutrašnji vrt

Ako hoćemo krasan vrt, najpre moramo da imamo njegov nacrt u mašti, neku viziju. Potom se može primeniti ideja i spoljašnji vrt se može materijalizovati.

Dalaj Lama

Koliko se brinemo o svom unutrašnjem prostoru..? Kakve misli, kakve slike u njemu rastu ..? Ako svoj unutrašni prostor pokušamo da predstavimo kao jedan vrt, kakav bi to vrt bio?

Phyllis Kristal (psihoterapeutkinja jungijanske škole) predlaže da u radu na sebi koristimo simbol vrta. U vrtu raste različito bilje, cveće, drveće ali i korov. Sve ima svoje značenje odn. predstavlja manifestaciju našeg unutrašnjeg sveta. Određeno cveće može simbolizovati naše pozitivne osobine, misli, dok korov ukazuje na različite samodestruktivne mehanizme koje takođe gajimo i zalivamo u našem vrtu iako ga to naružuje i zagušuje.

Možemo raditi jednu lepu vežbu, a to je da svaki dan odvojimo neko vreme i vizualizujemo svoj vrt. Osetimo travu pod nogama, miris bilja, polako hodajmo i primetimo sve ono što u vrtu raste, kao i sve ono što se još u njemu nalazi … fontane, klupe, kapije …. Prošetajmo svaki dan kroz svoj vrt i pažljivo posmatrajmo … šta je ono što nam prija u njemu, da li postoji nešto što nam smeta, što bismo promenili … budimo prvo samo tihi posmatrači. Razvijajući naviku da svaki dan šetamo svojim vrtom, mi polako osvetljavamo jedan duboki deo naše unutrašnjosti … tanan, u nagoveštajima. Izgled našeg vrta, kao i to kako se u njemu osećamo, šta radimo odraz je stanja naše unutrašnjosti. Prateći promene u vrtu, postajemo dodatno svesni onoga što se dešava u nama samima.

Možemo postaviti sebi različite zadatke. Dobra vežba je da nakon što pripremimo zemljište odaberemo dan kada ćemo da zasadimo jedan cvet ili neku posebnu biljku koja predstavlja željenu veštinu ili sposobnost koju želimo da razvijemo i negujemo. Takođe, možemo izabrati dan kada ćemo čupati korov i na taj način postepeno ,,čupati” ono što nam ne prija, što želimo da odstranimo.

Svaki korak, svaka promena u našem životu posejana je prvo u našem unutrašnjem prostoru.

Da, mi smo ti koji možemo kao vrtlari da uređujemo svoj vrt, pripremamo zemljište, čistimo ga od korova i otpadaka koji stalno upadaju u vrt, sadimo nove biljke, zalivamo i orezujemo več postojeće. Možemo da uživamo u svakodnevnim malim aktivnostima nege i brige, da se prepustimo mirisima i lepoti cveća, slatkim ukusima plodova ili pak da se žalimo na težak rad, žuljeve od lopata i riljanja, štetočine koje napadaju naše biljke, jake oluje koje čupaju stabla i pomahnitale bujice koje odnose sve pred sobom…

Comments are closed.