Osam neverovatnih stvari koje će vam se desiti ako primenjujete praksu uzemljenja

Nakon čitanja ovog članka, znaćete sve o uzemljenju i njegovim dobrobitima.

Uzemljenje označava direktan kontakt sa zemljom – kao što je hodanje bosih nogu. Istraživači su otkrili brojne dobrobiti uzemljenja, kao što je smanjenje bola i upalnih procesa, čak i poboljšanje sna.

Može biti neverovatno da hodanje bosih nogu praktično može da poboljša naše zdravlje. Ali iza toga stoje i naučni razlozi … . Pošto zemlja emituje negativne elektrone, oni duboko prodiru u naša tela kada hodamo bosih nogu. Ovi elektroni imaju izvanredne dobrobiti koje mnogi od nas nikad nisu mogli ni da zamisle.

Smanjenje slobodnih radikala i upalnih procesa u vašem telu

Slobodne radikale proizvode naši elektronski uređaji, sunčevi zraci, x zraci, cigarete i različite hemikalije. Mi smo stalno u borbi sa slobodnim radikalima i nemoguće ih je izbeći. Slobodni radikali su neophodni za metaboličke procese, ali suviše mnogo slobodnih radikala može da povredi naša tela i prouzrokuje hronična oboljenja.

Istraživanja ukazuju da antioksidanti neutralizuju slobodne radikale koji doprinose upalnim procesima u našem telu. S obzirom da uzemljenje ima antioksidantne efekte, može da razoruža te slobodne radikale, i stoga smanjuje upalu.

Poboljšanje vašeg raspoloženja

Da li jedan dan hodanja bosih nogu na plaži ili u sopstvenom dvorištu može da poboljša vaše raspoloženje? Prema istraživanju (Gaétan Chevalier), ispitanici koji su primenjivali praksu uzemljenja u toku jednog sata prijavili su poboljšanje svog raspoloženja, za razliku od onih koji nisu bili uzemljeni. Ovo istraživanje opravdava potrebu za dodatnim istraživanjima ovog fenomena. Nezavisno od toga, pošto su pozitivni efekti potvrđeni, uzemljenje može biti jednostavan način smanjenja depresije, anksioznosti ili stresa.

Poboljšanje sna

Ako ste jedan od mnogih koji pati od hroničnih problema sa spavanjem ili povremenom nesanicom, praksa uzemljenja može da vam pomogne manjenjem nivoa kortizola što će vam omogućiti da spavate koliko vam je potrebno. U istraživanju koje je objavljeno u The Journal of Alternative and Complementary Medicine, ispitanici koji su primenjivali uzemljenje tokom sna koristeći propusni dušek kao podlogu, su imali smanjen nivo kortizola u toku noći odnosno njihov 24-časovni cirkadijalni profil kortizola je postao bliži optimalnom. Kortizol je takozvani ,,hormon stresa’’ koji može da ugrozi kvalitet našeg sna.

Ubrzanje oporavka tkiva i zarastanja rana

Priča se da biciklisti Tour De France-a uspešno koriste posebne ,,uzemljujuće vreće za oporavak” koje služe za ozdravljenje tkiva i to sa zapanjujućim rezultatima. Ove vreće, koje podsećaju na vreće za spavanje, čuvaju sportistima energiju i pružaju mogućnost zaceljenja. Imajući u vidu ono što je rečeno, ako želite da ubrzate oporavak tkiva, probajte sa vežbanjem, meditacijom ili praktikovanjem joge napolju sa bosim nogama. To je jedan jeftin način da uključite praksu uzemljenja u svoj svakodnevni život i da požnjete dobrobiti koju su ovi elitni sportisti iskusili.

Poboljšanje zdravlja vašeg srca

Centri za kontrolu bolesti i prevenciju saopštavaju da su bolesti srca vodeći uzrok smrtnosti u Sjedinjenim Američkim Državama – oko 610,000 smrti svake godine. Prema istraživanjima, praksa uzemljenja može da poboljša zdravlje srca smanjenjem viskozitet krvi i cirkulacije. U suštini, uzemljenje povećava Zeta potencijal crvenih krvnih zrnaca. Crvena krvna zrnca imaju negativan električni naboj. Kada se on poveća, ćelije odbijaju jedna drugu, što popešuje protok krvi. Potrebno je napomenuti da oni koji uzimaju razređivače krvi treba da se konsultuju sa svojim lekarima pre ukljlučivanja prakse uzemljenja u svoju dnevnu rutinu.

Ublažavanje simptoma PMS-a

Simptomi predmenstrualnog sindroma (PMS) kao što su nadimanje, razdražljivost, umor, glavobolja i depresija mogu biti neugodni  i dosadni. Tradicionalni načini olakšavanja PMS-a, kao što su lekovi i promene životnog stila, nisu uvek efektivni. Uzemljenje može da pomogne u olakšavanju PMS simptoma kod nekih žena smanjivanjem lučenja kortizola. Stres, koji dovodi do porasta nivoa kortizola, može da pogorša sliku PMS-a. Zbog toga mnoge žene prijavljuju poboljšanje simptoma PMS-a dok praktikuju uzemljenje.Kao dodatnu dobrobit, uzemljenje može da smanji bol i upalu, koji su često prate PMS.

Olakšavanje oporavaka od treninga

Upala mišića nakon treninga, obično se naziva odložena upala mišića DOMS, je uobičajan propratni efekat intezivnog vežbanja . Postoji nekoliko načina da se postigne olakšanje, kao štoje upotreba raznih suplementa, leda, masaža isl. Osim toga, pilot istraživanje časopisa alternativne i komplementarne medicine pokazuje da uzemljenje ima potencijal da umanji vreme oporavka od ovog sindroma i poboljša funciju mišića.

Pospešivanje mršavljenja

Kada je naša energija van ravnoteže, mi imamo običaj da pravimo loše izbore hrane konzumirajući ono što nije dobro za nas. Takođe, kada smo pod stresom, kortizol se oslobađa i signalizira našem mozgu da traži jaku hranu i pića, kao što su zaslađena i alkoholna pića. Sa druge strane, kada dovoljno spavamo, nemamo bolove i osećamo manje stresa, lakše je praviti zdrave izbore. Kao rezultat, sve te dobrobiti od prakse uzemljenja deluju udruženo u pravcu mršavljenja.


,Kako se uzemljiti

Svaki dan pronađite neko vreme da izujete cipele jer su one većinom izolatori koji zaustavljaju elektrone zemlje da prodru duboko u naša tela.

Površine koje dopuštaju uzemljenje:

– pesak,

– trava,

– golo zemljište

– čist beton i cigla

Površine koje ne dopuštaju uzemljenje:

– drvo,

– vinil,

– tepih,

– keramičke pločice

Izvor: Conscious Reminder 

Comments are closed.