Naša unutrašnja Kuća

U jungijanskoj psihologiji kuća ima posebno, simboličko značenje. Kuća je predstava psihe, našeg unutrašnjeg sveta, najčešće se javlja u snovima. U snovima ili ne, kuća je manifestacija naše nutrine i može nam dosta reći o tome kako je naše trenutno unutrašnje stanje. Rad sa kućom kao simbolom je rad na našem nesvesnom.

Možemo na različite načine eksperimentisati sa svojom Kućom …

Tako što ćemo zapisati do detalja kako izgleda Kuća iz našeg sna ili možda je to ista kuća koju stalno sanjamo (da li se menja, kakve su to promene, da li nam prijaju ili ne …).

Takođe možemo u miru, u meditaciji, vizualizovati našu Kuću, oživeti je u svojoj fantaziji i kasnije po potrebi te utiske zapisati ili snimiti .

Za one koji se lako izražavaju bojom ili četkicom dobar način ostvarivanja kontakta sa našom Kućom je i slikanje odn. crtanje … pustimo da nam kuća ,,sama dođe”, budimo otvoreni da četkica sama klizi i daje vidljive konture onom  što već nosimo u sebi.

Ako nam se ne dopada kako naša Kuća izgleda možemo je snagom svoje fantazije otvoriti za svetlost i žive boje, uneti u nju radost i spokojstvo tišine … 

U ovom malo istraživanju postavimo sebi neka pitanja :

Da li je naša Kuća svetla i prozračna ili pak mračna, prenatrpana nepotrebnim i starim stvarima … šta je centralno u našoj Kući, gde se odvijaju naše aktivnosti … Različiti delovi kuće nose različita značenja, kuhinja je mesto preobražaja i transformacije, kupatilo mesto čišćenja ili odstranjivanja onog što nam ne treba …od čega je napravljeja, da li deluje čvrsto i nepokolebljivo ili krhko i nebezbedno … da li u našoj Kući boravi još ljudi, da li su nam poznati ili su to nepozvani i nepoznati gosti … kako su oni prema nama raspoloženi, dobronamerno ili ne … kakvo je neposredno okruženje naše Kuće, gde se ona nalazi … kakve to emocije u nama budi …

Prema Jungu, ono što se dešava u kući, dešava se u nama.

Na ove ili neke slične načine možemo zaviriti na još jedan način u naš unutrašnji svet, videti možda nešto što nismo pre videli, osetliti tamne ćoškove ili sagledati pak u nekom vremenskom toku kako se promena dešava …i svakako možemo dobiti smernicu za naše dalje putovanje u središte sebe.

 

Ako se ne utiče na nesvesni um, ništa se u našem životu neće promeniti, bez obzira na to koliko se mi svesno želimo menjati ili razvijati (P.Krystal)

Comments are closed.